De vleermuiskast van de Volkstuinvereniging Het Gelders Hout in Lelystad

Eddy Post deed ons een suggestie voor een locatie voor een kast, maar kon niet wachten totdat wij een kast voor hem zouden hebben. Hij ging zelf aan de slag met de tekeningen voor een T3. 

Dit is zijn verhaal over de kast die daar uit is voortgekomen:

"Via Omroep Flevoland zag ik hoe de eerste kast in de Kemphaan werd geplaatst. Dat wilde ik ook op onze volkstuin. In juli ben ik begonnen met het bouwen van de kast. Volgens tekening van de T3 ben ik begonnen. Maar liep al snel aan tegen het feit dat goed hout van de juiste afmetingen niet overal is te krijgen. Het moest ruw, ongeschaafd hout zijn aan één kant en steigerhout voldeed daaraan. Alleen zijn die planken slechts 19 cm breed dus heb ik ze dwars geplaatst en dan 4 a 5 boven elkaar, zo kom je ook aan 80 a 100 cm. Omdat ik de buitenkant van multiplex doe, zie je later hier niets meer van. 

Na twee lagen gebouwd te hebben begon de kast al aardig gewicht te krijgen. Bovendien dreigde ik met laag drie over de 50 cm breedte te komen en dat was de maat van de dakplaat. Daar kwam ook nog bij dat een paal van 15x15 cm van 7 meter lang een dusdanig gewicht is dat ik daar maar vanaf heb gezien. Het is dus feitelijk een T2 kast geworden, met een paal van 10x10cm van douglasspar. Deze kon ik krijgen in de lengte van 5 meter. Om nu toch maximale hoogte te krijgen heb ik eerst een koker gemaakt van steigerplanken van 2 meter lengte. Deze koker een meter ingegraven dus de onderkant van de paal staat op maaiveldhoogte.

Kast gebeitst in de kleur grijswit en een los dakpaneel gemaakt en bekleed met bitumen. Zit met 4 boutjes vast aan de kast. Twee schoren geplaatst en nu maar wachten op het voorjaar. Dan is de kast lekker uitgelucht."

We feliciteren Eddy en de Vereniging met deze kast en hopen dat hij goed gebruikt gaat worden.


Dit project is een initiatief van René Spaargaren uit Almere © 2015-2021   /   SITE MAP   /   DISCLAIMER