De vleermuiskast in de Sieradenbuurt

Al heel snel na het plaatsen van de eerste kast op de Kemphaan onvingen we bericht van Cardo Nerden. Hij vond het een mooi initiatief en was benieuwd of wij een kast konden plaatsen in het Voedselpark naast de wijk waar Cardo woont, de Sieradenbuurt. 

Maar omdat het project éérst kasten gaat plaatsen bij de bezoekerscentra van de natuurgebieden in Flevoland, kon Cardo niet langer wachten. Hij ging zelf aan de slag met de tekeningen voor een T3. 


20160804 Kast Sieradenbuurt.JPG

De trotse bewoners met hun nieuwe kast. Cardo staat in het midden, met de rode handschoenen.

Op 22 maart 2017 laat Cardo ons het volgende weten:

"De kast in het voedselbos van de sieradenbuurt lijkt inmiddels ook bewoond te worden, althans ik vind er wat uitwerpselen op en onder en ik heb de afgelopen week veel vleermuis activiteit rond de kast waargenomen. 

Sowieso zijn de vleermuizen bij ons behoorlijk talrijk, ik zie ze ook rond ons huis. 

De kast in ons voedselbos is in meerdere opzichten een succes. De buurt praat erover en bij de laatste buurtkinderen activiteit hebben we de kinderen vleermuizenslingers laten maken. Er groeit hier dus een duidelijk bewustzijn rond deze grappige en mooie diertjes."


Een dag later had Cardo nog meer nieuws:

"Vanavond heb ik een heuse ontmoeting gehad met de bewoner [van de vleermuiskast]; ik had tegen de schemering mijn zaklamp meegenomen en heb alle kamers geïnspecteerd, ik zag echter alleen lege kamers.

Terwijl ik dit deed kwam er een vleermuis uit de bosrand gevlogen en landde aan op de kast. Keek ongeveer twee seconden wat ik deed en fladderde weer de bosrand in. Zo super."


Op 30 september ontvingen we van Cardo het volgende bericht:

"Twee weken terug zag ik opnieuw een beestje zitten in de kast en vorige week heb ik even mijn zaklantaarn gebruikt en zag ik om 17u drie vleermuisjes zitten.

De plek waar de kast staat heeft ook zeer veel vleermuisactiviteit. Deze week heb ik even de tijd genomen op een mooie avond en deed ik in de schemering in ongeveer 20 minuten 18 waarnemingen van jagende vleermuisjes.

Welke soort bij ons voorkomt weet ik niet, daarvoor zou eens met de batdetector ‘geluisterd’ moeten worden."


De buurtvereniging heeft in het voorjaar vqn 2018 een bouwpakket voor een tweede T-3 kast bestelt, om die ook in het Voedselbos te plaatsen.


Dit project is een initiatief van René Spaargaren uit Almere © 2015-2021   /   SITE MAP   /   DISCLAIMER