Zelf bouwen

Graag moedigen wij u aan zelf een kast te bouwen. Hou wel rekening met lokale regels voor het plaatsen van een kast uit hoofde van de "Wet algemene bepalingen omgevingsrecht" (Wabo), en de wettelijke voorschriften met betrekking tot het in stand houden van verblijfplaatsen voor vleermuizen.

Dit zijn de bouwtekeningen van de door ons ontwikkelde vleermuiskasten (klik op een kast):

De T1 is de kleinste kast met één laag en vier kamers. Deze kast is eenvoudig te maken en kan bijvoorbeeld prima geplaatst worden in uw eigen tuin.

Het gezicht van het project "Vleermuizen in de polder" is de T3: een kast met drie lagen en twaalf kamers ter grootte van een tafelmodel koelkast.

De X3 is een korte versie van de T3 die op drie manieren opgehangen kan worden aan een buitenmuur.

NB: de op de tekeningen genoemde maten zijn vooral bedoeld als richtlijn, en kunnen naar eigen inzicht worden aangepast aan maten van het hout dat u ter beschikking heeft. Zorg er wel voor dat de kamers in de kast de aangegeven maten hebben (15, 20 en 25mm). Dit is de maattabel met de richtlijnen voor het benodigde hout.

Vleermuiskast plaatsen

Het plaatsen van een T1 is goed te doen - daar is geen extra gereedschap of hulpmiddel voor nodig. Voor het plaatsen van een T3 hebben wij tot nu toe gebruik kunnen maken van "zwaar materieel", maar om daar niet ook voor de toekomst van afhankelijk te zijn, hebben we dit alternatief bedacht.  

In dit filmpje (.MOV) zie je hoe dat gaat:

This browser cannot play the embedded video file.

28 april 2018: het plaatsen van de kast in de Bouwmeesterbuurt.

Professioneel bouwen en plaatsen

Naast de T1, T3 en X3 kasten ontwikkelen we ook twee grotere kasten, bedoeld voor locaties waar bekend is dat er veel vleermuizen aanwezig zijn en er aanleiding is om zo'n grote kast in te zetten. Door hun afmetingen en hun gewicht zijn deze kasten alleen met professioneel materieel te plaatsen.

De T7 is een kast met zeven lagen en meerdere kamers per laag. 

De T10 is een super-grote kast met hetzelfde principe van klimaatzones aan iedere zijde, maar deze kast staat op vier palen.

Neem s.v.p. contact met ons op voor meer informatie en de bouwtekeningen voor deze grote kasten. 

Heel veel succes, en laat ons s.v.p. weten wat uw ervaringen zijn tijdens het bouwen, het plaatsen, maar ook informatie over de locatie en de bewoning van uw kast. Teksten en foto's zijn van harte welkom, die wij graag plaatsen op deze website.

PS: Wij stellen deze tekeningen gratis ter beschikking aan particulieren en vrijwilligersprojecten. Voor commerciele doeleinden komen wij graag in contact om een afspraak te maken over een vergoeding die ten gunste komt van ons project.


Dit project is een initiatief van René Spaargaren uit Almere © 2015-2021   /   SITE MAP   /   DISCLAIMER